Υποθάλαμος και Υπόφυση
Η υπόφυση αποτελεί ένα μικρό ωοειδές μόρφωμα βάρους 0.5 g, το οποίο «κρέμεται» από την κάτω επιφάνεια του εγκεφάλου με ένα στέλεχος το οποίο καλείται μίσχος της υπόφυσης. Αποτελείται από δύο τμήματα τα οποία είναι εμβρυολογικά, ανατομικά και λειτουργικά διαφορετικά: την άδενοϋπόφυση (πρόσθιος λοβός), η οποία καταλαμβάνει το 75% του αδένα και τη νευροϋπόφυση (οπίσθιος λοβός).
Ο υποθάλαμος και η υπόφυση συνθέτουν μια μονάδα που ελέγχει τη λειτουργία ορισμένων ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδής, επινεφρίδια και γονάδες) καθώς και ένα ευρύ φάσμα φυσιολογικών δραστηριοτήτων. Αυτή η μονάδα είναι εξαιρετικά προστατευμένη σε όλα τα σπονδυλωτά είδη και αποτελεί ένα παράδειγμα των εγκεφάλο – ενδοκρινικών αλληλεπιδράσεων (νευροενδοκρινολογία). Οι δράσεις και οι αλληλεπιδράσεις του ενδοκρινικού και του νευρικού συστήματος, όπου το νευρικό σύστημα ρυθμίζει το ενδοκρινικό σύστημα και η ενδοκρινική δραστηριότητα ρυθμίζει τη δραστηριότητα του κεντρικού νευρικού συστήματος, αποτελούν τους κύριους ρυθμιστικούς μηχανισμούς για όλες σχεδόν τις φυσιολογικές δραστηριότητες.Αυτές οι νευροενδοκρινικές αλληλεπιδράσεις είναι επίσης σημαντικές στην παθογένεση.
Νοσήματα Υποθαλάμου και Υπόφυσης:
- Αδένωμα Υπόφυσης [Προλακτίνωμα, Μεγαλακρία, Νόσος Cushing, Σύνδρομο Nelson, Υπερέκκριση Θυρεοειδοτρόπου Ορμόνης (TSH-omas), Υπερέκκριση Γοναδοτροπινών, Μη Εκκριτικά]
- Άποιος Διαβήτης
- Κενό Τουρκικό Εφίππιο
- Υποϋποφυσισμός
- Κύστη Rathke
- Κρανιοφαρυγγίωμα