Loading color scheme

Αύξηση Βάρους από Ορμονικά Αίτια

Αρκετές ασθένειες, καθώς και φάρμακα που χορηγούνται σε διάφορα νοσήματα, μπορούν να αυξήσουν το σωματικό βάρος και να οδηγήσουν σε παχυσαρκία.

  • Υποθαλαμική παχυσαρκία – Η υποθαλαμική παχυσαρκία είναι ένα σπάνιο σύνδρομο, που οφείλεται σε βλάβη στη κοιλιακή ή παρακοιλιακή περιοχή του υποθαλάμου και της αμυγδαλής. Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου είναι υπεύθυνες για την επεξεργασία των μεταβολικών πληροφοριών. Όταν ο υποθάλαμος υποστεί βλάβη, εμφανίζεται υπερφαγία με επακόλουθο την παχυσαρκία.
    Αυτό το σύνδρομο μπορεί να προκληθεί από τραύμα, όγκο, φλεγμονή, χειρουργική επέμβαση στον οπίσθιο βόθρο ή αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση. Οι κλινικές εκδηλώσεις είναι οι ακόλουθες:
    1. κεφαλαλγία, έμετος και μειωμένη όραση
    2.
    μειωμένη αναπαραγωγική λειτουργία με αμηνόρροια ή ανικανότητα, άποιο διαβήτη και ύποθυρεοειδισμό ή επινεφριδιακή ανεπάρκεια
    3.
    νευρολογικές διαταραχές που περιλαμβάνουν σπασμούς, κώμα, υπνηλία και υποθερμία ή υπερθερμία
  • Σύνδρομο Cushing – Ένα κοινό κλινικό χαρακτηριστικό σε ασθενείς με σύνδρομο Cushing είναι η κεντρική παχυσαρκία, που συνήθως περιλαμβάνει το πρόσωπο, τον αυχένα (που οδηγεί σε ύβος βουβαλιού και κάλυψη των κλείδων), τον κορμό, την κοιλιά και, εσωτερικά, στο μεσεντέριο και το μεσοθωράκιο. Τα άκρα είναι λεπτά.
    Σε αντίθεση με τους ενήλικες, σχεδόν όλα τα παιδιά με σύνδρομο Cushing έχουν γενικευμένη παχυσαρκία, συνοδευόμενη από μείωση ανάπτυξης. Ως αποτέλεσμα, κάθε παιδί του οποίου το βάρος αυξάνεται και το ύψος μειώνεται σε σύγκριση με τα φυσιολογικά παιδιά που αντιστοιχούν στην ηλικία του, θα πρέπει να αξιολογείται για σύνδρομο Cushing.
  • Υποθυρεοειδισμός – Οι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό συχνά παίρνουν βάρος λόγω της επιβράδυνσης της μεταβολικής δραστηριότητας. Η αύξηση βάρους είναι συνήθως μέτρια.
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών – Περίπου το 50% των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι παχύσαρκες, αλλά το ίδιο το σύνδρομο δεν προκαλεί παχυσαρκία. Οι παράγοντες που είναι υπεύθυνοι για αυτή την συσχέτιση, δεν είναι κατανοητοί.
  • Ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης – Η ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης στους ενήλικες σχετίζεται με αύξηση του κοιλιακού και σπλαχνικού λίπους.