Loading color scheme

Σακχαρώδης Διαβήτης

Το πάγκρεας βρίσκεται στον οπισθοπεριτοναϊκό χώρο εκτείνεται από την αγκύλη του δωδεκαδακτύλου έως την πύλη του σπλήνα. Το μήκος του είναι 12-20 cm και το βάρος του περίπου 65-100 g. Διακρίνονται 3 τμήματα: το διογκωμένο τμήμα του ονομάζεται κεφαλή, το μεσαίο τμήμα ονομάζεται σώμα και το στενότερο ουρά. Περιλαμβάνει δύο λειτουργικά διακριτά όργανα:

  • Το εξωκρινές πάγκρεας, τον κύριο πεπτικό αδένα του σώματος, που αποτελείται από τα κύτταρα που παράγουν οργανωμένα ένζυμα (τα πεπτικά ένζυμα) και το σύστημα αγωγών που μεταφέρει αυτά τα ένζυμα στον αυλό του δωδεκαδακτύλου. Έτσι, πραγματοποιείται η επεξεργασία των προσλαμβανόμενων τροφίμων ώστε να καταστούν διαθέσιμα για απορρόφηση.
  • Το ενδοκρινές πάγκρεας, την πηγή ινσουλίνης, γλυκαγόνης, σωματοστατίνης, παγκρεατικού πολυπεπτιδίου και γκρελίνης. Οι ορμόνες του ενδοκρινικού παγκρέατος διαμορφώνουν κάθε άλλη πτυχή της κυτταρικής διατροφής, από το ρυθμό απορρόφησης των τροφίμων έως την κυτταρική αποθήκευση ή μεταβολισμό των θρεπτικών ουσιών.

Το ενδοκρινές πάγκρεας αποτελείται από περίπου 1 εκατομμύριο μικρούς ενδοκρινείς αδένες - τα νησίδια του Langerhans - διασκορπισμένα σε όλο το εξωκρινές πάγκρεας. Ο όγκος των νησιδίων περιλαμβάνει 1% έως 1.5% της συνολικής μάζας του παγκρέατος και ζυγίζει περίπου 1 έως 2 g σε ενήλικες ανθρώπους.

Η δυσλειτουργία της ενδοκρινούς μοίρας του παγκρέατος ή οι μη φυσιολογικές αποκρίσεις στις ορμόνες του από τα όργανα – στόχους προκαλούν σοβαρές διαταραχές στην ομοιόσταση θρεπτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των σημαντικών κλινικών συνδρόμων που ομαδοποιούνται με το όνομα σακχαρώδης διαβήτης.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα σύνδρομο διαταραχής του μεταβολισμού με εμφάνιση υπεργλυκαιμίας λόγω της απόλυτης ή σχετικής ανεπάρκειας της ινσουλίνης. Μπορεί επίσης να συνυπάρχει μειωμένη δράση της ινσουλίνης (αντίσταση στην ινσουλίνη).

 

Κατηγορίες Σακχαρώδη Διαβήτη:

  • Τύπου 1 (Αυτοάνοσος, Ιδιοπαθής)
  • Τύπου 2
  • Κύησης
  • Μονογονιδιακός (MODY, Νεογνικός, IPEX, Σύνδρομο Wolfram)
  • Δευτεροπαθής (λόγω Κυστικής Ίνωσης, Παγκρεατίτιδας, Παγκρεατεκτομής, Μεγαλακρίας, Συνδρόμου Cushing, Υπερθυρεοειδισμού, Φαρμάκων, κ.α.)